Waarop Letten Bij Het Kopen Van Een Wildcamera? | Wildpix Wildlife Camera's I Nederlands Merk Wildcamera's

Waarop letten bij het kopen van een wildcamera?

Wat is een wildcamera?

In de eerdere blogpost heb je al kunnen lezen hoe een wildcamera werkt. Met een wildcamera kun je perfect de patronen van dieren onderzoeken in het bos of in je tuin zonder deze dieren te storen. Op deze manier kun je erachter komen wanneer dieren actief zijn voor onderzoek of leuke foto’s. Het is één van de minst belastende methodes om het gedrag van dieren te onderzoeken, omdat de dieren nauwelijks – of zelfs niet – beïnvloed worden door de onopvallende camera.

Eigenschappen van een wildcamera om in de gaten te houden

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een wildcam. Er is namelijk een groot aanbod aan wildlife camera’s met verschillende eigenschappen en kwaliteiten, waardoor het handig is om onderzoek te doen om te kijken welke camera het beste past bij jouw specifieke wensen.

Reactiesnelheid

Ten eerste is het een slim idee om te letten op de triggersnelheid. Wildlife cams werken doordat een bepaalde beweging van een object (bijvoorbeeld een dier) wordt gedetecteerd, welke de camera triggert. De reactiesnelheid betreft hoe snel de camera begint met het maken van een opname nadat een beweging is geregistreerd. Kies altijd voor een triggertijd korter dan 1 seconde. Voor de meeste doeleinden wil je een reactiesnelheid die zo kort mogelijk is. Hoe langer de reactietijd, hoe meer de kans bestaat dat je het dier verlaat op de foto of video-opname hebt.

Resolutie

Veel mensen denken dat een zo hoog mogelijke resolutie altijd de beste kwaliteit levert, dit gaat echter niet altijd op. Vooral bij nachtopnames kan er een beter resultaat behaald worden met een resolutie van rond de 12MP zoals de Wildpix Pro serie, dit komt omdat er bij een lagere resolutie grotere pixels overblijven die meer licht (lees: betere foto bij weinig licht) opvangen. Voor timelapse en dagopnames kan een hogere resolutie wel weer een betere keuze zijn omdat deze voor een mooier contrast zorgen.

Afbeelding gemaakt met de Wildpix Pro 1.0
Afbeelding gemaakt met de Wildpix Pro 1.0

Reikwijdte

Deze factor geeft aan hoe groot het bereik van het beeld is, wat ligt aan de sensor die in de camera is ingebouwd. Het is handig om hier rekening mee te houden, omdat je op deze manier een groter gebied filmt en meer kans hebt om het dier in actie te zien.

Prijs

Uiteraard moet je denken aan het budget bij het kopen van een wildlife camera. Er zijn namelijk grote verschillen in prijzen, wat afhankelijk is van hoeveel eigenschappen en specialiteiten de camera heeft.

Gebruiksgemak

Ben je niet zo technisch of geen held in Engels? Kies dan voor een camera die makkelijk in gebruik is en beschikt over Nederlandse software.

Wildpix X1 specificaties
Wildpix X1 uitgelicht

Opmerkzaamheid van de camera

Dit is met name belangrijk als je wilde dieren wilt bestuderen zonder ze te storen. In dat geval zal je ten eerste moeten kijken naar de intensiteit van de infrarood. Zo zijn er camera’s met flits en camera’s met ‘no’ of ‘low’ glow-settings. Hoe lager de glow, hoe minder kans er bestaat dat je het lokale wild verstoort door infrarood. Daarnaast maken sommige apparaten een geluidje voor de flits als ze een foto-opname maken, wat de dieren ook kan opvallen. Als je geen grote invloed op het gedrag van een dierengemeenschap wilt hebben, is het handig om te kijken naar apparaten die geen of nauwelijks geluid maken, en een low of no glow-setting hebben.

Beelden direct terugkijken

Als je direct wil bestuderen of wildopnames zijn gelukt, is het handig om een wildlife camera aan te schaffen met een LCD schermpje op het apparaat. Niet alle wildcams hebben een dergelijk scherm. Op deze manier kun je in de ochtend kijken of opnames zijn gelukt, en anders de camera laten ophangen voordat je de camerabeelden uitvoerig wil bekijken op een computer.

Speciale instellingen

Je wensen voor de beelden van de camera kunnen verschillen. Het ene moment kun je een time lapse willen, het andere moment wil je wellicht de volledige opnamen. Sommige camera’s komen met hele uitgebreide instellingen, waardoor je precies opnamen kunt hebben zoals jij ze wilt. Wil je bijvoorbeeld een timer voor opnamen of een vertraging, of wil je een camera die een langere periode op stand-by kan blijven, dan is het handig te kijken naar camera’s die deze mogelijkheden bieden.

Voordelen wildcam

Je kunt een wildlife cam dus voor heel veel doeleinden gebruiken, afhankelijk van de eigenschappen van de camera. Als je vanuit een meer wetenschappelijk oogpunt een lokale dierengemeenschap wil bestuderen, kun je een wildcam ophangen in het bos om met nachtzicht zo te bekijken hoe vaak bepaalde diersoorten in een bepaald gebied komen, en of zij samen in dit gebied komen met enkele andere diersoorten of deze juist proberen te vermijden. Daarnaast kun je met een cameraval bestuderen wat de kippen op je boerderij doodt, of een wildlife cam gebruiken om te kijken hoe je een bepaald beest het beste kunt vangen.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een niet invasieve methode om wild te bestuderen, of erachter te komen welk beest er achter je dode kippen zit, dan is een wildcam een perfecte methode om deze zaken aan te pakken. Door te letten op de verschillende functies en elementen genoemd in dit artikel, kun je de perfecte camera vinden die precies bij jou past. Onze shop heeft verschillende camera’s met verscheidene functies en prijsniveaus, waarbij we ingaan op de elementen genoemd in deze blog. Kijk dus snel verder om met een van onze geschikte wildcams jouw erf of woning goed te beschermen, of het lokale wild handig te bestuderen!

laat een bericht achter